Då kommer tvärbanan till Kista

I måndags fattades ett beslut som kan förändra Kistas historia för alltid. Stockholms politiker kom fram till att även Kista ska kunna ta tvärbanan fram och tillbaka från stan. Landstingsfullmäktige har redan sagt sitt och nu verkar det som att förslaget kommer att genomföras, en satsning på nästan 5 miljarder kronor! I dagens post kommer vi berätta mer om Tvärbanan och dess oklara framtid!

Börjar bygga vid Nyår

Det första spadtaget för en ny tvärbana till vårt underbara Kista kan börja byggas redan efter det nya året, det säger iallafall landstingsrådet Kristoffer Tamsons.  För några veckor sedan öppnades den nya tvärbanan mellan Alvik och Sickla vilket var mycket efterlängtat för pendlare som bor i söderort. Nästa steg i tvärbanans framtid är att även underlätta resandet för oss i västerort. Utbygganden kommer att gälla främst kista och Helenelund och man säger att det första spadtaget kan tas redan efter nyår. Målsättningen är att börja bygga vid årsskiftet och beslutet togs redan i december 2016 och i Oktober berättade SL att planerna ser ut att kunnas sätta i verk som planerat.

Projektet kallas Kistagrenen och kommer att gå mellan Norra Ulvsunda till Helenelund och kommer att byggas i två olika etapper. Den första sträckan kommer att börja byggas och bli klar för trafik först 2021 till Norra Ulvsunda och vara klar i Helenelund 2023. Stationerna på linjen kommer att vara Norra Ulvsunda, Bromma Blocks, Bromma Flygplats, Solvalla, Rissne, Ursviks torg, Ursviks norra, Ärvinge, Kista Centrum, Kistamässan och Helenelund.

“– Det som är viktigt med tvärbanan är att vi förenklar resenärernas vardag, ser till att öka bostadsbyggandet, möjliggöra arbetspendling och en hållbar utveckling, säger Malin Karlsson (MP), oppositionspolitiker i landstinget.”

“– Det har varit jätteviktigt för oss. Och i vår överenskommelse mellan Miljöpartiet och Alliansen så har vi kunnat möjliggöra att den här satsningen blir verklighet i nutid, så snart det bara går, säger Malin Karlsson (MP).”

Vi ser fram emot ett nytt Kista med bättre förbindelser!