Om Kista

För dig som tänkt besöka Kista inom en nära framtid eller för dig som bara är allmänt intresserad följer här lite grundläggande information om Kista och dess utbud, historia och nutid. Kista är en del av Rinkeby-Kista stadsdelsområde och ingår i Stockholms kommun. Idag inhyser stadsdelen drygt 12 000 invånare och är främst känt för att vara Sveriges IT-centrum. Ericsson är kanske det mest kända företaget i IT-branschen som har sitt huvudkontor där, men det finns många fler. Stadsdelen bildades 1971 och det moderna Kista fann sin form i mitten av 1970-talet. Staden inhyser en mängd arkitektoniskt intressanta byggnader såsom Ericssons huvudkontor, Victoria Tower samt Kista Science Park. En gång om året arrangeras en välbesökt världsmusikfestival i Kista.

Namnet Kista härrör från 1700-talet. På den tiden låg där en gård som hette Norgården, denna kom att tas över av ägaren till Kista i Sollentuna socken. På grund av detta ägarförhållande kom platsen för Norgården att också den kallas för Kista.

Vad gäller handel så har Kista en av Stockholmsregionens största gallerior. I Kista Galleria finns det mesta av både samhällsservice och affärsutbud: Apotek och systembolag, klädaffärer, elektronikaffärer och så vidare. Restaurang- och barutbudet är också det som går att förvänta av en del i en storstad. Ett tips är att bo på hotell i Kista och använda det som bas. Närområdet har mycket att utforska i form av sevärdheter och shopping. När ni känner er färdiga med det så gör ni med fördel dagsutflykter till Stockholm och det nöjes- restaurang- och shoppingutbud som finns där.

Kuriosa om Kista.

  • Alla gatorna i området bär namn från platser i Danmark, Färöarna, Island och Grönland.
  • Kista tunnelbanestation är det enda stoppet på den blå linjen som ligger ovanför jord.

Varmt välkommen till Kista, ung som gammal, fattig som rik. Här finns något för alla!