Jobba i Sveriges Silicon Valley

Det är knappast någon hemlighet att Sverige alltid varit i framkant i utvecklingen av ny smart teknologi och digitala innovationer. Titta bara på några av världens största namn på flera olika marknader så hittar du ganska snabbt bolag från Sverige – Spotify, Skype, iZettle, ​Fingerprint Cards, Assa Abloy, SoundCloud, MySQL, HiQ, Mojang och många andra. Det mest spännande med svenska innovationer är att de inte är låsta till en viss industri, utan täcker i princip alla typer av nyskapande teknologi. Några marknader där svenska bolag sticker ut allra mest är musikstreaming, nätcasino, datorspel, life science, låssystem och betalningslösningar, men det finns såklart en betydligt större bredd än så.

På bekvämt avstånd från City

Tack vare att så många av dessa framgångsrika bolag växt fram under åren och att nya spännande startups poppar upp varje år har fler företag behövt hitta stora kontor anpassade för växande företag och tillverkning samtidigt som de har närhet till Stockholms innerstad. Det är inte så konstigt att så många företag därför valt att etablera sig i Kista. Faktum är att Kista blivit så pass populärt för IT-sektorn att det kommit att kallas för Sveriges Silicon Valley.

ericsson kista
Ericssons ikoniska byggnad i Kista Centrum

Det må låta som ett lite skämtsamt smeknamn, men det är inte långt från sanningen. Svenska IT-bolag har fått en så pass stor betydelse för utvecklingen av modern teknologi att de amerikanska jättarna haft svårt att mäta sig med oss. Några av världens största IT-bolag från andra länder har lockats så pass mycket av möjligheterna som Kista erbjuder att de öppnat kontor i området. Ett exempel är kinesiska Huawei, som ligger alldeles intill det svenska bolaget Lensway som blivit världskända genom sina prisvärda kontaktlinser på nätet. Längre ned på gatan hittar man det relativt nybyggda Victoria Tower som idag är en av Sveriges högsta byggnader och har hypermoderna konferensanläggningar och restauranger med panoramavy. Även flertalet populära mässor om digital underhållning äger rum på Kistamässan, exempelvis Comic Con Sweden. Det är ingen slump att just Kista får stå som värd för denna mässa, som är årets höjdpunkt för alla fans av datorspel.

victoria tower kista
Victoria Tower är en av Sveriges modernaste och högsta skyskrapor.
comic con kista
En glad besökare på Comic Con Kista

Entreprenörsandan smittar av sig

Även Ericsson har etablerat sig i Kista och ligger endast ett stenkast ifrån Kista Centrum och Kista Science Tower. Det är heller ingen slump att KTH bedriver verksamhet nära Kista Centrum och Stockholms Universitets systemvetenskapliga avdelning DSV invigde sina högteknologiska lokaler år 2013. Hela Kista har fått en aura av nytänkande, framåtanda och kreativitet omkring sig och den känslan smittar av sig på alla som jobbar och studerar där. Det blir en slags synergieffekt av att så många likasinnade människor befinner sig i området. Att kalla Kista för Sveriges Silicon Valley är alltså inte någon överdrift.

Om du arbetar i den svenska IT-sektorn kommer säkerligen dina vägar ta dig till Kista förr eller senare – kanske på ett affärsmöte, en konferens, ett mässbesök eller en jobbintervju. Välkommen till Sveriges Silicon Valley, här pågår det alltid något spännande som gör världen lite smartare och roligare!

dsv kista
Institutionen för Data- och Systemvetenskap hos Stockholms Universitet.