Spindelharpan – En lugn kväll på hotellet

Kista är en snabbt växande stadsdel i Stockholm som varje år lockar fler och fler besökare. Som ett växande turistmål, med både Husbybadet och slottsträdgårdar känns det otänkbart att du skulle ha tråkigt, men om du finner dig i en stund av stillhet eller söker en lugn kväll på ditt hotell, så är patiensen Spindelharpan något för dig!

Vad är Patiens?

Patiens är som ett pusselspel som spelas med spelkort från en vanlig kortlek. I många fall räcker det med en kortlek, men i vissa fall behöver man flera. Patiensspel handlar oftast om att sortera korten på ett visst sätt, men det finns också undantag där man istället räknar regler.

Spindelharpan

Patiensen spindelharpan känner du säkert till, det är ett av de mest klassiska patiens spelen vi har, och var förinstallerat på alla Windows Datorerna under sent 1990 tal och tidigt 2000 tal, så det skulle inte förvåna oss om du redan vet vad det är – men om inte får du här en snabbversion av reglerna. Spelet går ut på att bygga stegar som går från ess till kung. Detta gör du genom att blanda två kortlekar. Du bygger upp din spelplan genom att skapa sex högar med fem kort i, följt av fyra högar med sex kort i varje. Resterande av korten lägger du i en hög. Du flyttar korten mellan de olika högarna, men ha koll; Du får endast flytta ett kort till nästkommande valör alternativt vlaören under. När du format en full stege plockar du bort denna högen och har nu en helt tom ruta du kan använda dig av. Om du inte har några tillgängliga dra, lägger du upp 10 nya kort från kortleken ovan på raderna som finns nu. Om kortleken tar slut har du förlorat, om du klarar av att bygga alla stegar har du vunnit.

Pyramiden

Ett annat populärt patiensspel är pyramiden, där 28 kort läggs ut i formationen av en pyramid. Ett kort på översta raden, följt av två, tre, fyra, fem och sex. Alla dessa läggs med baksidan uppåt. Sjunde raden läggs med baksidan nedåt. Nu ska du para ihop korten två och två så att dem bildar 13 ihop. När du har ett par lägger du dem i en skräphög. Målet med spelet är att plocka bort hela pyramiden. När du avslöjar ett nedåtvända kort vänder du det så att numret syns. Om du inte kan para ihop något använder du dig av de resterande korten från kortleken, och vänder upp ett av den. Det ger dig en ny möjlighet att bilda par. När pyramiden är borta har du vunnit.

Olika versioner av patiens

Idag finns det många versioner av patiens, men det här är två av dem vanligaste. Idag finns det flera appar för spelen och därför görs dem bra som tidsfördriv på bussar och i långa köer. Såklart blir det en annan känsla när man spelar med en riktig kortlek, men det är ju inte alltid lika smidigt. Oavsett om du föredrar appar eller riktiga kort hoppas vi att du nu känner dig redo för en helt ny värld av patiens!