Kista historik och framtid

Kista är en stadsdel i Stockholms förorter, belägen vid Järvafältet. Kista är känt som Sveriges centrum för informationsteknik. Många företag som arbetar med elektronik och IT finns där. Kista har kallats Sveriges Silicon Valley, efter regionen i Kalifornien där flera framstående IT-företag är koncentrerade.

Kista är ett av de senaste tillskotten till Järvaområdet känt för hästar och etablerades 1975-1980. Byggprocessen för Kista skiljde sig på flera sätt kraftigt från de äldre stadsdelarna. Ett exempel är arkitekternas kombination av bostadsutrymmen, butiker och arbetsplatser som inte vanligen förekommer i andra delar av Stockholm.

Om Kista

Antal invånare: 13 000 (2017)

Avstånd från Stockholms city: 15,9 km

Stadsdelsområde: Rinkeby-Kista

Kista är en förort strategiskt belägen mellan flygplatsen Arlanda och Stockholms city. I den södra delen av Kista ingår området Ärvinge.

Gatorna i Kista är uppkallade efter platser i Danmark, Färöarna, Island och Grönland.

Historik ock ursprung

Kista fick sitt namn efter en gård från 1600-talet. Det stora hus som finns i dag byggdes på 1800-talet, men det fanns folk i området långt tidigare än så. Ortsnamnet är sammansatt av de fornsvenska orden ”kvi” som betyder kreatursfålla och ”sta” som betyder plats eller ställe.

Kista Gård hette från början Norgården och tillhörde byn Ärvinge. Kista Gård hette från början Norgården och tillhörde byn Ärvinge. När gården var som störst bestod den av 18 byggnader. Idag finns det kvar en huvudbyggnad, norra flygeln, en källare och ett brygghus/tvättstuga.

Arkeologer har faktiskt upptäckt över 300 gravplatser från järnåldern. Några av dessa begravningarna går nästan 2 000 år tillbaka i tiden till den tidiga vikingatiden – de senaste är från den sena vikingatiden.

Framför Kista gård står det också en runsten. Där står namnen på de fyra äldsta invånarna som vi kan namnet på. Barnen Sigvid och Jovurfrid reste stenen över sina föräldrar, Egvid och Holmfrid.

Kista idag

Kista är en mycket eftertraktad plats för högteknologiska företag och forskningsinstitut tack vare sin utmärkta infrastruktur, närheten till Stockholms centrum och internationella flygplatser. De första företagen började flytta till Kista på 1970-talet och sedan dess har området genomgått en snabb utveckling .

I dag är Kista hemvist för över 4500 företag och forskningsinstitut med över 40 000 anställda. I området finns också ett antal köpcentrum, hotell, restauranger och andra bekvämligheter

Kista kommer att fortsätta sin utveckling under de kommande åren. Ett antal stora byggprojekt pågår för närvarande, bland annat en ny järnvägsstation, kontorsbyggnader och en bostadsområde. Här finns även Kista Galleria, som var det största köpcentret i Stockholm innan Mall of Scandinavia öppnade. Nästan alla av Sveriges största företag har kontor i Kista, som tex

  • Tele2 Sverige AB
  • IBM Svenska AB
  • CGI Sverige AB
  • Stockholms stad
  • Atea Sverige AB
  • ATG AB
  • Ericsson AB

Kista är en viktig del av Stockholms ekonomi och förväntas spela en ännu viktigare roll i framtiden. Tack vare sina många fördelar kommer Kista att fortsätta att attrahera nya företag och invånare under de kommande åren.

Kistas folkmängd ökning

Kista förväntas ha över 40 000 invånare inom några få år och förväntas bara att växa mer och mer. Området har många fördelar som gör det till en attraktiv plats att bo och arbeta på. Den har goda förbindelser med resten av Stockholm och fortsätter at växa år till år. Tack vare sina många fördelar är Kista en viktig del av Stockholms ekonomi och kommer så förbli framöver.